Ziua Mondială a Sănătății aduce în prim-plan sănătatea mamei și nou-născutului
- 23 vues
Astăzi, 7 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Sănătății, ce constituie o bună oportunitate de a promova dreptul fundamental și accesul fiecărui cetățean la servicii de asistență medicală de calitate, și de a conștientiza că modul sănătos de viață este primul pas și cel mai important pentru menținerea unui echilibru între corp și minte.
În acest context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat startul unei campanii privind sănătatea mamei și a nou-născuților cu genericul „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”, ce are scopul de a sensibiliza guvernele și autoritățile din domeniul sănătății să intensifice politicile și acțiunile pentru a preveni și a reduce numărul de decese ale mamelor și nou-născuților, și să acorde prioritate sănătății și bunăstării femeilor, pe termen lung.
În baza estimărilor OMS, la nivel global, aproape 300 de mii de femei își pierd viața anual din cauza complicațiilor în sarcină sau la naștere, peste 2 milioane de copii decedează în prima lună de viață iar alți aproximativ 2 milioane de copii se nasc morți. La fiecare 7 secunde, un deces poate fi prevenit. Majoritatea deceselor se înregistrează în țările sărace și cele ce se confruntă cu conflicte și alte crize. Când centrele de îngrijire a sănătății se închid, sunt atacate, căile de acces sunt interzise, sau proviziile sunt întrerupte, femeile însărcinate și bebelușii, care au nevoie de acces regulat la serviciile de sănătate, se confruntă cu riscuri severe, ce adesea pun viața acestora în pericol.
Pe baza tendințelor actuale, 4 din 5 țări sunt pe cale să nu atingă, până în 2030, obiectivele globale ale Națiunilor Unite privind îmbunătățirea supraviețuirii materne, iar una dintre 3 nu va îndeplini obiectivele de reducere a deceselor nou-născuților. Constrângerile actuale de finanțare ar putea periclita și mai mult progresul, deoarece multe programe, ce furnizează servicii de sănătate, au fost stopate, inclusiv finanțarea cercetărilor medicale privind sănătatea femeilor cu copii, gravide și femei care alăptează.
În Republica Moldova, este creat Serviciul Sănătatea mamei și a copilului, ce аrе misiunea de а еlаbоrа și evalua politici în domeniu, pentru garantarea accesului gravidelor și nou-născuților la servicii medicale de calitate, sigure și cost-eficiente. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în anul 2023, circa 7,4 mii de copii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit de diverse boli, ceea ce a reprezentat 30,2% din numărul copiilor născuți-vii. Afecțiunile din perioada perinatală sunt în topul cauzelor morbidității copiilor nou-născuți. Numărul afecțiunilor a căror origine se situează în perioada perinatală a copiilor s-a majorat de la 9,7 mii de cazuri noi în anul 2019 până la 11,2 mii de cazuri noi în anul 2023. Preponderent, acestea includ tulburările legate de greutatea insuficientă la naștere, infecții specifice perioadei perinatale, insuficiența respiratorie a nou-născutului, boala hemolitică, condiționată de izoimunizare și pneumopatia congenitală. Totodată, conform datelor instituțiilor medico-sanitare, circa 1,4 mii de născuți-vii s-au născut prematur sau 5,8% din numărul total de născuți-vii, iar circa 1,5 mii de născuți-vii au avut greutatea de până la 2500 gr. sau 6,1% din totalul de născuți-vii. Copiii în primul an de viață suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și boli infecțioase și parazitare.
Și sănătatea mamelor și gravidelor s-a agravat în ultimii ani. Potrivit rapoartelor ANSP, în anul 2023 s-au înregistrat 24 308 nașteri, dintre care 3,2% au reprezentat naşteri premature, iar 6,2% – născuți prematuri. Din numărul de gravide ce au dus sarcina pînă la sfârşit, 11 969 au suferit de boli extragenitale, iar 472 au avut gestoze. 7277 de femei au suferit întreruperi de sarcină, dintre care 2369 spontane și 764 medicale. În ceea ce privește complicaţiile la naștere, la 1000 de naşteri, 12,5% au fost legate de hemoragii provocate de placenta praevia şi de dezlipirea prematură a placentei, 69,6% – hipertensiune arterială gestaţională, 25,7% – preeclampsie, 0,3% – eclampsie, 0,3% – ruptura uterului.
Campania se va desfășura până în anul 2026 și are drept scop mobilizarea guvernelor, donatorilor și autorităților din sănătate să investească în eficientizarea intervențiilor în acest sector, și să depună eforturi la creșterea calității generale a îngrijirii. Acestea includ servicii pentru detectarea complicațiilor în sarcină și de obstetrică de urgență, ținând cont de faptul că majoritatea deceselor materne și a nou-născuților au loc în timpul nașterii sau la scurt timp după naștere, precum și îngrijire specială pentru bebelușii mici și prematuri. Complicațiile legate de prematuritate reprezintă principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani la nivel mondial.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii